Az iszapkezelés során használt anyag rendkívül lassan veszi fel a hőt és nagyon lassan adja le. Fokozza a vérkeringést, pótolja a szervezetben  hiányzó ásványi anyagokat.

 Története

A különböző geológiai folyamatok révén keletkezett iszapszerű anyagok gyógyászati célú felhasználása a történeti idők kezdetétől fogva nyomon követhető. Természetesen az iszapok esetében is igaz az a tény, hogy a tudományos kutatás, amely hivatott lett volna fényt deríteni a kémiai és fizikai tulajdonságokra és hatásmechanizmusra, messze elmaradt. A 1800-as évek második felében indult meg az iszapok fizikai és kémiai vizsgálata, bár ezek a vizsgálatok nem voltak és nem is lehettek teljes értékűek. 1931-ben jött létre a Peloid Bizottság, melyben Magyarország is képviselve volt, azzal a céllal, hogy az iszapok kutatását és gyógyászati felhasználását egységes alapokra helyezzék

 Hatás

Javallat

Ellenjavallat

Kivitelezés

Ha iszappakolás formájában alkalmazzák, lehet egész test, vagy testrészkezelés.

 iszappakolás

Általában 42 C- on a kezelendő testrészre kenik fel 2-3 cm vastagon az iszapot, majd lepedővel, gumilepedővel és pokróccal fedik.

Iszapfürdőnél a teljes testet kezelik

 iszapfürdő

 Megjegyzés

Az iszapkezelést a legritkább esetben végzik ott helyben ahol a gyógyiszap található „nedves „azonnal felhasználható formában, legtöbbször kibányásszák, szárítják és zsákokba töltik. Nagyjából az állaga és a kinézete is olyan, mint a cementé. Ezt hígítják vízzel, felmelegítik és így kerül felhasználásra. A másik módszer, hogy vödrökben tárolják(kb. mint a falfestéke)t, ehhez csak egy kevés vizet kell adni és használható.

Külföldön fangoterápiának (fangó/olasz/=sár/) nevezik a nálunk használt iszapterápiához hasonló kezelést, talán a legszembetűnőbb különbség, hogy sokkal vékonyabban raják fel, walamint imkább szépészeti kezeléseknél használják.

kaolin agyag
Kaolin agyag
Sedona agyag
Sedona agyag
Holt tengeri iszap
Tengeri iszap
Tengeri iszap
tőzeg
Tőzeg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.