A gyógyúszás számos betegségre és a testi-lelki fejlődésre is jó hatással van, feladata a különböző betegségek kialakulásának megelőzése, a már kialakult deformitások korrigálása, a víz fizikai adottságait kihasználva.

 Történet

A gyógyúszást a gyógytestnevelés részeként alkalmazták először az ortopédiai betegségek kezelésére a 19. század végén.

Hatás

A hidrodinamikai és hidrosztatikai törvényszerűségei hatást gyakorolnak a test egészére, így a légző- és keringési szervrendszerekre, befolyásolják a szív és tüdő munkáját a vízben. A víz ellenállása a vízben való mozgás egyik fő jellemzője. A laminális áramlás a vízszintes haladás során, míg a turbulens áramlás a végtagok mozgása során alakul ki.

gyógyúszás

Javallat

Ellenjavallat

Kivitelezés

A gyógyúszás feladata a különböző betegségek kialakulásának megelőzése, a már kialakult deformitások korrigálása, a korrekcióhoz szükséges úszásnemek elsajátítása, általános és sokoldalú fejlesztő hatások kiváltása. A vízben sokféle és sokoldalú hatású gyakorlatok végezhetők, attól függően, hogy milyen célt tűzünk ki. Így kiemelhetjük a különböző panaszok és sérülések kialakulásának megelőzését. Továbbá lehetnek a gyakorlatok terápiás eszközök, amelyek már a kialakult sérülések, károsodások, krónikus panaszok kezelésére, gyógyítására szolgálnak. De a rehabilitáció során is alkalmazható, mint az egészség minél tökéletesebb visszaállítása a betegségből.

Lásd még javallat.

Hazánkban az OEP csak a 18 év alattiak gyógyúszását támogatja, ezért van ,hogy szinte kizárólag gyermekeknek szervezet  programokról hallunk, de ettől még felnőttek is gyakorolhatják.

Megjegyzés

Magyarországon több könyv is megjelent a 19. század végén amelyben  a gyógyúszásról is szó van az egyikről kicsit hosszabban írt a Vasárnapi Ujság, alább szó szerint idézzük a könyv ajánlását.

Vasárnapi Ujság 

 

«A Mozgás mint legtökéletesebb gyógymód és a gyógyszerek helyettesítője. Irta Héczey István. Budapest, 1896.* E czimmel kaptunk egy 110 lapra terjedő könyvet, mely az orvosi szakszerűség mellőzésével, de sok józansággal és komolysággal fejtegeti a czélos mozgás, illetőleg testmozgás gyógyító erejét, s egyszersmind keresetlen őszinteséggel beszéli el az író főleg azon tapasztalatait, a melyeketönmagán és családja tagjain tett kísérleteivel szerzett. Az elmondott esetek kétségkívül érdekesek, sőt meglepők. A szerző annyira bízik könyvében fölállított s részletesen fejtegetett elméletének helyességében, hogy nyilvánosan 1000 koronát ajánl föl annak, a ki ez elméletet megdönti. Héczey gyógyításmódja némileg a Kneipp-féle eljárás mellé sorolható,mely sok ellenzővel találkozott, de ma igen sok hívővel dicsekedhetik. Héczey még csak most lép föl, így támadások még nem érhették. Most maga híjjá ki a lehető ellenfeleket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.