A víz alatti gyógytorna célja ugyanaz, mint a gyógytornáé. A tornagyakorlatok a vízben sokkal könnyebben elvégezhetők, kevésbé terhelik a szervezetet, ezért olyanok is végezhetik, akiknek a szárazföldi torna túl megerőltető.

 Történet

 1911-ben Dr. Charles Leroy Lowman,a Los Angeles-i Ortopédiai Kórház alapítója  kezdett használni terápiás kádakat spasztikus (görcsös) bénulásban szenvedő betegeknél. 1937-ben kiadott műve részletes víz alatti terápiás módszereket és specifikus  gyakorlatok tartalmazott.

Hatás

A víz eltérő fizikai, termikus tulajdonságai olyan komplex hatásokat biztosítanak a vízben tartózkodó személy számára, melyek egyéb körülmények között nem tapasztalhatók. A vízben végzett mozdulatok általában kevesebb erőt kívánnak, állandó egyensúlyozásra késztetnek, különös tapintási, akusztikus és vizuális élményt nyújtanak. Mindezek különleges élményt jelentenek, olyan lelki, pszichés állapotot, melyek aktivizálják a gyakorlást, tartós pozitív élménnyé teszik a vízben való foglalkozásokat. A vízben úgy mozoghatunk, ahogyan sehol máshol. A felhajtóerő következtében képesek vagyunk lebegni, a víz segíti a test, a végtagok felfelé irányuló mozgásait. A hidrosztatikai nyomás, a közegellenállás segíti a statikus helyzetek megtartását, például vállig érő vízben az ülés megtartását; csökkenti az eleséstől való félelmet.

Javallat

Ellenjavallat

  Leírás, típusai

Csoportos víz alatti gyógytorna:

Csoportos víz alatti gyógytorna

Egyéni víz alatti gyógytorna:

 Egyéni víz alatti gyógytorna pillangókádban  
Egyéni víz alatti gyógytorna pillangókádban

 Megjegyzés

A könyvben tárgyalt terápiás eljárások, ha lassan is, de átkerülnek némi módosítással az egészségmegtartó, betegségmegelőző gyakorlatok közé. Talán az a legmeglepőbb hogy ez milyen lassan történik. A víz alatti gyógytornának közel 30 évébe került anig egészségesek emberek is gyakorolhatták. Ma aquafitnessnek hívjuk.

 Aquafitness

További olvasnivaló:

Dr. Charles Leroy Lowman
TECHNIQUE OF UNDERWATER GYMNASTICS A Study in practical Application(Angol)
1937

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.