A gőzfürdő 40-50 °C hőmérsékletű 50-70% páratartalomú gőzkamra, segít megnyitni a légutakat, élénkíti a keringést és az anyagcserét.

Története

Már az ókori görögök is előszeretettel alkalmazták, majd ezt a szokásukat a rómaiak is átvették és elterjesztették a meghódított területeken. A törökök pedig a saját hagyományaik és a bizánci örökség elegyítésével hozták létre a Hamamot, vagy, ahogy nálunk leggyakrabban emlegetik a török fürdőt, ahol más típusú fürdőkkel egyűt gőzfürdő is volt, ezekben az időkben a társasági élet színterének is tekintették a fürdőket, ezért tágas csarnokokban élvezték.

Hatás

A gőzkamrák működési elve igen egyszerű: ha a saját belső teshőmérsékletünkhöz képest a külső hőmérséklet megemelkedik, akkor először azzal együtt a bőr melegszik fel, ezzel pedig egy hőmérsékletkülönbség alakul ki a bőrfelszín és a belső testhőmérséklet  között, amelyet a test izzadással kompenzál. A gőzkabinban uralkodó magas páratartalom miatt – a folyadék nehezebben párolog – a testünk még annyira sem tud hatékonyan hűlni, mint egy szaunában, ezáltal az izzadás még inkább fokozódik. Tehát, hiába is izzad a bőr, a párologtatás hiánya megakadályozza a szervezet hűtését. Ennek hatására keringés ilyenkor fokozódik, a légutak hurutos állapota csökken, az izomzat görcse enyhül, a bőr pórusai tisztulnak, a faggyúmirigyek kiválasztó működése fokozódik, s ahogy a hő hatására felgyorsul a vérkeringés, szervezetünk hőmérséklete egyre gyorsuló ütemben növekszik.

Gőzfürdő

Javallat

Ellenjavallat

Kivitelezés

Az első belépés előtt le kell zuhanyozni.

Egy alkalommal 15-20 percnél tovább semmiképpen sem ajánlott a bent tartózkodás.

Minden gőzfürdőzés után le kell hűteni a testet hideg vízzel vagy hideg levegővel.

2-3 alkalomnál többször nem ajánlott  megismételni.

” Ha nagyon szeretnénk bárhol kaphatunk kezelést”

  Megjegyzés

Nálunk a törökfürdőkből alakultak ki a gőzfürdők, de igazán az oroszoknál van hagyománya.

„Mindannyian tudjuk, hogyan jött létre az ember. Az Isten vett egy bányát (orosz gőzfürdő) és bőségesen izzadni kezdet.”

Orosz varázsló 1071-ben

“Az oroszok különös népség. Képesek elviselni a kegyetlen hőséget, és közben egymást nyírfaágakkal ütögetni és dörzsölni. Amikor pedig már rákvörösek, jéghideg vizet locsolnak egymásra, majd tél idején a hóban hemperegnek” – értetlenkedett az orosz szokásokon Adam Olearius, XVII. századi német utazó.

 bánya
Bánya

A bánya olyannyira mélyen gyökerezik az orosz kultúrában, hogy még a tradíciók teljes kiirtására törekvő szovjet időszakban sem mertek vagy akartak hozzányúlni. Jellemző, hogy amikor 1957-ben Hruscsovot a belső ellenzék először próbálta meg elmozdítani posztjáról, az egyik legfőbb vád az volt ellene, hogy Kekkonen finn elnökkel közösen felkeresett egy szaunát. Azaz elárulta a bányát és a hazát. Az viszont eszébe sem jutott senkinek, hogy néhány évtizeddel később az ország akkori első emberét megszólják azért, hogy külföldi vendégeit bányába invitálja.Jelcin annyira szerette a bányát, hogy új fogalmat teremtett: a gőzfürdő-diplomáciát.

forrás:

nol.hu/archivum

További olvasnivaló:

Orosz gőzfürdő

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.